420,7 млн. лева в края на март са необслужваните кредити, отпуснати от дружествата, специализирани в кредитиране - така наречените фирми за бързи кредити. Това е скок с цели 31,5% в сравнение със същия период на 2023 г., показват данните на Българската народна банка.

От тях става ясно и че като цяло обемът на бързите кредити расте 22,4% в сравнение с края на март 2023 г. до 5,677 млрд. лева или цели 2,9% от БВП.

Лесният извод от тези числа е, че българите теглят все повече бързи кредити и все по-трудно ги връщат, но по-важен (и по-труден за отговор) е въпросът "Защо?".

Виждаме динамика на годишна база, която е в контекста на доста сериозно покачване на цените - когато виждаме повишение на номиналите на който и да е вид кредит, това отразява и общото покачване на цените, подчертава пред Money.bg икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.

"Дори инфлационният коефициент на годишна база да е, например, 10-ина процента, за групите, които често биват таргетирани с такъв тип кредити, този процент е доста по-висок. Когато говорим за покупки на техника или автомобили, динамиката често е по-агресивна от тази на общия инфлационен индекс", посочва експертът.

Галин Тодоров - главен изпълнителен директор на Easy Credit, един от ключовите играчи в сектора, отбелязва, че в компанията му от няколко години броят на клиентите не бележи ръст, но главницата расте с по около 10% за година.

"Тази тенденция е лесно обяснима. От една страна стои инфлацията, която промени търсенето и увеличи размера на сумите, от които клиентите имат нужда. Трябват им повече средства, за да покрият същите свои финансови нужди. От друга страна, при нас политиките ни спрямо лоялните и коректните клиенти им позволяват да теглят по-големи суми", обяснява мениджърът.

Когато ти трябват повече пари за същите финансови потребности, това казва доста за доходите ти и за движението им спрямо инфлацията - даже и когато средните нива за цялата държава я догонват според статистиката.

"Напълно възможно е в по-бедните сегменти на обществото динамиката на дохода да не е догонила динамиката на инфлацията. Това означава, че някои домакинства в по-бедни региони или с хора, работещи в икономически дейности с по-слаб растеж, са принудени да използват бърз кредит като payday lender, с който да поддържат домакински разходи", коментира Адриан Николов.

Спирала от борчове

Ситуация, в която необслужваните бързи кредити скачат с близо една трета, няма как да не предизвиква притеснение.

Николов отбелязва, че при бързите кредити виждаме по-либерален подход по отношение на рисковия профил и документите за кандидатстване. Това, от една страна, дава достъп на много повече домакинства до такъв тип кредитиране, но, от друга се приема, "че един процент от кредитите ще са несъбираеми, но високата лихва по останалите кредити покрива това и в крайна сметка фирмата за бързи кредити е на печалба. Високата несъбираемост е част от дизайна на самата услуга".

Това не е добра новина за тези, които не могат да смогнат с дълговете си. Експертът говори за т.нар спирала от бързи кредити: "При липса на достъп до банков кредит от голяма кредитна институция с един бърз кредит се покрива предишният или се дефолтва по него, при което се дължат неустойки".

Тук Николов очертава няколко риска, ако тенденцията се запази. По думите му бързите кредити могат да се превърнат във все по-популярен начин за оцеляване през месеца на нискодоходните домакинства: "За щастие сме в ситуация на висока заетост и много ниска безработица. Това означава, че все повече домакинства имат достъп до трудов доход, който би трябвало да ги държи далеч от такъв тип кредитиране - но това, обаче, далеч не значи, че доходите стигат на всички".

Ако погледнем и сериозното повишение на цените на жилищата, някои домакинства могат да се окажат в ситуация, в която големият размер на вноските по ипотеката ги тласка да теглят бързи кредити за ежедневни разходи за храна и режийни, предупреждава икономистът.

С уговорката, че в Easy Credit не отчитат ръст на необслужваните кредити, Галин Тодоров е категоричен, че неразумното теглене и лошата преценка както на финансовите нужди, така и на личните възможности са водещи причини за изпадане в просрочие.

"Стараем се да консултираме потребителите как да преценяват по-обективно своите нужди, както и как да управляват по-разумно финансите си. Това ни дава и на нас увереност, че мнозинството от нашите потребители ще са отговорни в погасяването на задълженията си", категоричен е той.

Затова и по думите му както размерът на кредита, така и погасителният план за него трябва да са съобразени със средствата, с които разполагаме на седмица или на месец: "Винаги съветваме клиентите, които имат тази възможност и вноската няма да ги затрудни спрямо стандартните им разходи, да избират по-кратки погасителни планове. Така заемът ще бъде максимално изгоден за тях".