Днес, 18 март 2023 година, с благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, поднасяне на венци и цветя в района на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и тържествено събрание в зала "България" в Конгресен център на Международен панаир – гр. Пловдив беше отбелязана 80-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили, съобщиха от СКСО.

Военнослужещи, военнослужещи от запаса и цивилни служители бяха наградени с наградни знаци, предметни награди и грамоти от името на министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов, началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов и от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

За принос към утвърждаването, развитието и каузата на Силите за специални операции с официален плакет на СКСО, генерал-майор Матеев удостои заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. С юбилейни плакети "80 години Сили за специални операции" бяха удостоени бивши командири на формированието, кметове, стопански ръководители и журналисти, които през годините са подкрепяли и продължават да подкрепят развитието и утвърждаването на българските Специални сили.

По случай годишнината беше представен филма на Военния телевизионен канал "Специалните" със сценарист и режисьор Николай Чадаров.

В обръщението си, командирът на СКСО генерал-майор Матеев припомни славната история на първообраза на днешните Специални сили – Парашутната дружина и развитието на парашутните формированията през годините до края на 2019 година, когато е създадено Съвместното командване на специалните операции.

Той благодари на всички, служили и продължаващи да служат в Специалните сили, на държавното ръководство на България, на политическото и военното ръководство на Министерство на отбраната, на Българската православна църква за това, че през годините са помагали Специалните сили на Българската армия да бъдат възприемани, поощрявани и развивани.

"На Специалните сили тепърва предстоят много отговорни задачи. Оперативната съвместимост се постига когато силите и средствата и в национален, и в съюзен мащаб споделят едни и същи процедури, тактики, еднакви виждания за командване и управление, еднакви разбирания за организационен състав.

Оперативната съвместимост ще бъде факт, когато изпълним изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, на ръководството на военния комитет на НАТО, на доктрината за специални операции на НАТО и на българската доктрина за специални операции по отношение на съвместимостта на Силите за специални операции" добави той.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков каза в обръщението си: "Това, което обединява тези 300 млади мъже, които са сложили началото и тези, които продължават достойно тяхното дело е предаността към родината, желанието за развитие, желанието да отдадат дори ако трябва и своя живот, за да защитят нашата родина Република България.

Благодаря Ви от името на военното ръководство за това, което правите, бъдете живи и здрави и честит празник!"

На мероприятието присъстваха Симеон Сакскобургготски, Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, генерал-лейтенант Цанко Стойков - заместник-началник на отбраната, генерал-лейтенант Димитриус Хупис – командир на командване "Специална война" на въоръжените сили на Република Гърция, Александър Държиков – председател на Общински съвет Пловдив, генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски,

генерал-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Дачиан-Тибериу Шербан – командир на командването на Специалните операции на Въоръжените сили на Румъния, генерал-майор Тодор Дочев – началник на ВА "Г.С.Раковски", Величко Родопски – заместник кмет на област Пловдив, бригаден генерал Антонио Фрасинетто – заместник-командир на Командването на Специалните операции на Въоръжените сили на Република Италия, бригаден генерал Иван Маламов – Началник на НВУ "В.Левски", бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада,

Трендафил Величков – областен управител на област Пазарджик, Велизар Шаламанов – министър на отбраната през 2014 година, о.з. генерал Константин Попов – началник на отбраната 2016-2017 година, командири на военни формирования от БА, директори на дирекции в МО, кметове на общини, представители на политически партии, представители на местната власт, председатели на военно-патриотични съюзи, аташета по отбрана, представители на висши учебни заведения, бивши заместник-министри на отбраната, бивши командири и началници от Специалните сили, офицери от запаса и резерва, стопански ръководители.