Годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни ще се проведе утре, 18 май, в гр. София. Заседанието ще се състои в Резиденция "Бояна“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Приветствие към участниците в конференцията ще отправи министърът на отбраната Димитър Стоянов. Поканен е да присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще посрещне своите колеги от държавите, членуващи в инициативата – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и от страните-наблюдатели Словения и Хърватия. В България пристига също председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Робърт Бригер, както и заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси. Гост-лектор на форума е Еди Лиежоа, началник на отдел "Транспортна мрежа“ в Генерална дирекция "Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия.

Избраната тема тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз направления за сътрудничество, а именно "Регионална военна свързаност и военна мобилност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и коопериране“. В работните сесии ще бъдат обсъдени въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави.

Инициативата на началниците на отбраната на Балканските страни е основана преди 17 години и към настоящия момент се е превърнала в един от най-значимите примери за регионално военно сътрудничество. Областите на съвместна работа включват обмен на информация по теми на сигурността и потенциалните заплахи за региона, организирането и провеждането на съвместни учения, курсове и подготовки, както и търсенето на възможности за разширяване на общите дейности.