Във всички партии тече оздравителна терапия. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ социалният психолог Росен Йорданов.

"Преживяваме нашия мазохистичен триумф с елементи на биполярно разстройство, разбира се, сред някои партии, които забелязваме чрез поведението на техните лидери. Имам предвид, особено очевидно е това в "Продължаваме промяната“, но не само", смята той. 

По думите му въпреки всичко, ще се сформира правителство с краткосрочен хоризонт. Социалният психолог добави, че сигналите за това са много, а усилията за това не са случайни, защото нещата отиват от психологичен в психиатричен вариант.

"Аз мисля, че има разнобой в "Продължаваме промяната“. Веднага казвам – г-н Петков го виждам като доста депресивен, г-н Асен Василев – като доста маниен, а г-н Лорер – като обсесивно-компулсивен. В "Демократична България“ също виждам огромна разлика. Виждаме яростното компулсивно поведение, натрапчиво поведение на г-н Атанасов, който има някакви фиксации, и виждаме доста смекчения тон при г-н Иванов. Та дори и г-н Мирчев, който беше яростен протестър, и той е смекчил тона", обърна внимание Йорданов.

Според него в момента прогресивните крила във всяка една от партиите, които са в парламента, са силно разтревожени от това, което се случва. Той добави, че те осъзнават, че така са наелектризирали електоратите си, че те вече не могат да го контролират. 

"Смятам, че във всяка една от тези партии тече внимателна и трудно видима промяна, еволюция. Най-зле е БСП, тъй като там ефектът на "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ се усеща най-силно, там разделението и вътрешният сблъсък е най-силен. Но при ГЕРБ, при ДПС, а защо не и при други партии, които са извън парламента, тече една според мен оздравителна терапия за това как те биха могли да функционират с друго лице и по друг начин", поясни Йорданов.

Психологът изтъкна, че ако не се сформира кабинет при първия мандат, шансовете намаляват с 90%. Той анализира, че тези клетви, които се говорят за трети мандат, може да свършат работа единствено ако в "Демократична България“ настъпи очертаващият се разрив.

Цоня СЪБЧЕВА