Комисията по труда и социалната политика не подкрепи предложението на ПП-ДБ за осъвременяване на пенсиите с 11%, защото то вече е факт, предаде репортер на "Фокус".

Формалният повод за провеждането на това извънредно заседание на комисията беше предложението на ПП-ДБ парламентът да задължи "представителите на Министерския съвет в надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите с 11%".

Такова решение обаче вече беше взето от Надзорния съвет на НОИ още на 14 май и затова и предложението не беше подкрепено днес. На комисията не присъстваха представители на "Възраждане" и ДПС, но въпреки това - кворум имаше. ГЕРБ присъстваха, но не участваха в гласуването на проекта на решение. Така от 21 членове на комисията и присъстващи 12, гласуваха само 7 депутати. "За" проекта гласуваха 5 депутати от ПП-ДБ и един от БСП, а представителят на ИТН гласува с "въздържал се".

Казусът възникна след като от ПП-ДБ обявиха, че служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лв., предвидени за пенсионерите. Причината е изтекъл в медиите проект на доклад на НОИ, в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% от 1 юли като се скрива, според ПП-ДБ, зад аргумента, че инфлацията е по-ниска.

"Веднага след изтичането на вътрешния документ на НОИ в медиите, министърът е направил своята заявка, че ще предприеме действия за иницииране на предложение до Надзорния съвет на НОИ за осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 11 на сто. От тази гледна точка мотивите на проекта за решение не отразяват достатъчно адекватно към момента фактическата обстановка", каза зам.-министърът Лазар Лазаров. 

Той подчерта, че единственият орган, който има отношение към този въпрос е именно Надзорният съвет. "Това 11% увеличение на пенсиите се съдържа имплицитно в разпоредбата в Закона за бюджета на ДОО за 2024 г.", добави Лазаров. 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев отрече целта да е била медийно внимание, отбелязвайки, че желанието на формацията е да се среща с избиратели в кампанията.

Георги Гьоков от БСП отбеляза, че сме в предизборна кампания. "Недопустимо е Надзорният съвет да допусне вътрешни документи да излязат в публичното пространство, защото след появата им, е имало сериозно напрежение в обществото. Излишно е заседанието на комисията днес и заседанието на Народното събрание утре. Решението е взето, обществото е успокоено", каза още Гьоков.

Деница Сачева от ГЕРБ смята заседанието на комисията за загуба на време. "Размерът на минималната пенсия е определян в бюджета на ДОО и е взето под внимание това 11-процентно увеличение. Няма случай в последните 30 години, в които надзорът на НОИ да взема решения, които да са в ущърб на гражданите", допълни Сачева.