Служебното правителство избира нов председател на Съвета за икономически анализи. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Решението ще бъде точка от първа от днешния дневен ред, като то се внася от заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Създаването на Съвет за икономически анализи има за цел да постави основите

на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически и дългосрочни икономически решения.

Съвременните глобални предизвикателства изискват предприемането на решителни, устойчиви и трансформиращи икономически мерки, възприемането на нови идеи и осъществяването на смели действия, основани на икономическата наука.

Съветът ще оценява дългосрочните предизвикателства пред българската

икономика и ще отправя предложения за най-подходящите политики за тяхното

преодоляване. Той ще има съвещателен характер и ще включва икономисти от

академичната общност, включително от престижните международни университети.

Съветът ще има възможността да изготвя препоръки за повишаване на ефективността на икономическите политики в отговор на текущите предизвикателства, както и да публикува позиции по други ключови за просперитета на страната теми като енергийната политика и политиката в областта на измененията на климата, цифровизацията, изкуствения интелект, иновациите и индустриалната политика, социалните неравенства,

демографските проблеми и т.н.

Създаването на Съвета ще стимулира и надграждането на аналитичния капацитет

на администрацията, която ще осигурява данните, необходими за неговата дейност. За тази цел той ще бъде подпомаган от секретариат, който ще развива модерен подход към политиката за данни, като основа за взимането на политически решения.