Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12 % от 1 юли 2023 г. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров във връзка с проектобюджета за 2023 година преди заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, предаде репортер на "Фокус". 

Минималната пенсия се предвижда да стане 523, 04 лв от първи юли тази година. Очаква се също така средната пенсия да нарасне с близо 16%

"Категорично искам да отбележа, е, че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения, орязване на права", обясни министърът. 

Министърът каза още, че в проектобюджета се предвижда и увеличение на разходите за профилактика и рехабилитация на задравноосигурени лица. 

"Увеличение има и в още един параметър, а именно предложение за увеличение на разходите с 3,5 млн. лева, които могат да бъдат ползвани за профилактика и рехабилитация на осигурени", каза още министър Лазаров. 

На заседанието днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

В проектозакона са отразени параметрите на предвидените за настоящата година социалноосигурителни политики в страната.

В изпълнение на своите правомощия по Кодекса за социално осигуряване, членовете на съвета се запознаха със заложените в документа законови промени и подкрепиха с мнозинство направените предложения. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Надзорният съвет на НОИ утвърди единодушно и отчетите за изпълнението на бюджета на ДОО за 2022 г. и за изпълнението на бюджета на Учителския пенсионен фонд за същата година.