"За 24 часа успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група. В тайника на камиона са били 52 мигранти", заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов на брифинг по повод тежкия инцидент с мигранти, предаде репортер на "Фокус".

"Става въпрос за организирана престъпна група която извършва каналджийство, като приема мигранти от границата с Турция, с помощта на камиони с тайници ги транспортира до сръбската граница. Точното местоположение докъде да се транспортират мигрантите се дават по Телеграм. Мигрантите отиват в Западна Европа. За транспортирането им се заплаща от 5000 до 7000 евро, които се плащат по метода "Хавала", заяви Сарафов.

"Шофьорите вземат по 100 евро на превозен мигрант, а ръководителят на групата е вземал по 500 евро на човек", добави той.

"Съдебните лекари са изготвили 18 съдебни експертизи. От аутопсиите е видно, че те са загинали в следствие на асфикция - задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство. Те са били в свита позиция, а движенията на белия им дроб са били силно ограничени, което е довело до ограничена доставка на кислород", каза Сарафов.