Обсъдихме с близките на загиналите няколко теми, които са от компетенцията на Министерството на правосъдието и други институции. Темите бяха бързината на наказателния процес за тежки престъпление, бързината на експертизите, размерът на присъдите, отнемането на шофьорски книжки, което не се случва, бързината на кръвните проби за наркотични вещества. Това каза правосъдният министър Атанас Славов след срещата с почернените родители, загубили децата си заради войната на пътищата, предаде репортер на "Фокус".

Под думите му по всички тези теми трябват съответни законодателни инициативи.

"Министерство на правосъдието още по времето на Крум Зарков е възложило анализ на тежките престъпления на пътя. Очаквам този анализ да е готов октомври месец. Ние ще предприемем съответните законодателни изменения. Това е въпрос не просто на превенция и наказване на извършителите и то със справедлив процес, а въпрос на цивилизованост. Въпросът трябва да бъде решен от институциите и самото общество, и всички ние да сме ангажирани", допълни Славов.

По време на срещата са обсъдени и конкретни проблеми по делата, които водят роднини на загинали на пътя, свързани с работата на разследващите и прокуратурата. Те ще бъдат адресирани в срещи с главния прокурор, посочи министърът.

"Борим се за промени, за да можем да спасим живите деца. Има много проблеми, те са целокупни, всяко министерство следва да свърши своята част. Тук сме, за да кажем къде системата не работи, а експерти да работят по това“, каза Петя Иванова, чийто доведен син е загинал в катастрофа.