Публикация на Слави Трифонов във фейсбук относно отношенията между София и Скопие и предстоящата кандидатура на Северна Македония в ЕС.

Събранието в Северна Македония е гласувало единодушно нов закон за фондациите и сдруженията. С този закон целта е изпълнена, а тя е да се забранят всички български сдружения, кръстени на герои от нашата история.

Които впрочем са герои и на тяхната малко по-далечна история. Защото какво е Иван Михайлов за Македония, освен герой?

Гоненията срещу всичко българско в Северна Македония продължава с пълна сила. Дори след падането на българското вето, то придоби още по-големи и уродливи размери. Което не е изненада.

Ако Европейския съюз все още държи на човешките ценности, които прокламира, трябва веднага да замрази кандидатурата на Северна Македония за членка на съюза. Северна Македония за пореден път показа, че не е държава, достойна за съюз, където човешките права и правото за самоопределяне са основополагащи.



За България е ясно какво трябва да направи - първо, Външно министерство трябва да привика за обяснения извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония у нас.

Второ, което е най-важно - след започването на работата си, новото Народно събрание е длъжно да върне ветото на България срещу Северна Македония.

България е там, където има и само един българин. Но въпросът е - има ли българи в нашия нов парламент, които разбират това и на които им пука? Предстои да видим.