Сирни заговезни е! От кого трябва да поискаме извинение за прегрешенията си и кое е по-трудно да дадем прошка или да поискаме. Това попитахме хората в анкета за "Фокус". 



"Сирни заговезни е ден, в който освен, че трябва да си простим помежду си, а и да се помолим да не се случват лоши неща между нас занапред", каза един от запитаните.

Друг сподели пред камерата ни, че ще поиска прошка от майката и от жената, а трети каза, че в този ден трябва да се обърнем към най-близките си и по-възрастни от нас.

"Зависи колко сме наясно със самите себе си. Ако има за какво да поискаме прошка и сме в мир със себе си, ще поискаме прошка. Ако решим, че сме над нещата и сме на мястото на Бог, който само дава без да иска, тогава сигурно няма да поискаме", посочи една от анкетираните. 

"Този ден е напомняне, че трябва да искаме, да получаваме и да даваме прошка", бе мнението на момиче, попитано какъв е смисълът на празника. 

Почти всички уточниха, че по-голяма трудност изпитват, когато трябва да поискат прошка от близките, а по-лесно дават такава. Други казаха, че и двете са еднакви нелесни.