Аз поправих оградата на този паметник абсолютно безвъзмездно, защото всички ние сме граждани страната, в която живеем. Това каза сириецът Амар Аюби в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“, който е ковач по професия и през 2012 година решава да възстанови безплатно оградата на паметника на Цар Освободител пред Народното събрание.

Той сподели, че следващата цел, която си поставя е реставрирането на "Лъвов мост“ в София. "Имам идея да направим мостовете там по-красиви, да поставим елементи, които са изцяло ръчна изработка. Аюби посочи, че в цял свят най-красивите неща са направени в столиците на държавите. Според него с тази акция ще се направи добро впечатление у чужденците, които идват в България, за да разказват за държавата ни с добро като се върнат обратно в своята в страна.

Ковачът обяви, че има нов план и чака в момента разрешително от Министерството на културата, за да се боядисат отново парапетите на паметника на Цар Освободител, който е в непосредствена близост до сградата на парламента.

"Имам любов към не само към София, а към цяла България и трябва да имаме огромно уважение към паметниците на културата. България има богата история. Трябва да я пазим и да продължаваме напред с чистотата на София. Когато протестираме заставаме именно пред паметници. Възпитанието е много важно, трябва да предаваме българската история на децата си“, бе категоричен сириецът.

За ковачеството като професия, Амар Аюби каза, че трябва да обичаш всяка една работа. По думите му, ако не я вършиш със сърце, по-добре да не я работиш. "Работи това, което обичаш. Ако се раздаваш, хората ще те обичат. Аз съм шесто поколение ковач и ако синът ми стане ковач, ще бъде седмо поколение. За съжаление сега младите не искат да учат занаяти, искат лесна работа, а такава няма“, добави събеседникът.