Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е в готовност да поиска оставката на министъра на вътрешните работи, това стана ясно от позицията на неговия председател Юлиян Петров по казуса за правилата за действие при бомбени заплахи към училищата.

Работещите в образователната система искат тези правила да се прецизират и да не се вменяват допълнителни отговорности на педагозите.

"На обсъждането на тези правила не сме били канени. Бих се радвал поне министерството на образованието да е било канено на една такава среща и да се обсъждат хипотезите при заплаха", допълни той.

"Напрежението идва от това, че въпреки новите протоколи за действие при анонимен сигнал за заплаха, все пак нещата не са достатъчно ясни и отговорността на учителя си остава. Понякога се натоварват учителите  и директорите. Създава се турбуленция в системата. Образователните институции се третират по различен начин от съд и други обществени сгради при бомбени заплахи. Ситуациите са различни и тези протоколи трябва да се прецизират", допълни той.

"Българският учител няма компетенициите да направи този първичен оглед и да прецени има ли опасност.  Искаме това да го правят полицаите. Това не е  обвинение към полицията, но не може да товарим с това учителя, той не е пенкилер", каза за обществената телевизия Петров.

По думите му, не е сериозно директорите на училища да изпълняват устни разпореждания на полицая. Трябва да има писмена заповед.