Всички зауствания на реките в Столична община са незаконни. Това каза в предаването "България, Европа и Светът на фокус" на Радио "Фокус" Симеон Малинов, ландшафтен архитект от "Екипът на София".

"Реките не могат да бъдат използвани за разрешаване на проблема при липса на канализация. Хората не могат да се включат към тях и да изхвърлят отпадните си води в тях. Това са естествени природни обекти, които не са час от канализационната мрежа. Друг остава въпросът със смесената канализационна система. Преливането всъщност на канализационната система при едно високо натоварване – това е един друг механизъм, който е предвиден да се случва при големи натоварвания на канализационната мрежа. Част от водата от преливниците на канализационната мрежа в реките. Това е по-скоро мярка за справяне, предотвратяване на бедствия повече, отколкото е нещо невиждано, така да го кажем. Рисковете са много – рискът за здравето, химични замърсители, патогенни организми и т.н.", обясни експертът.

Попитан как стои въпросът със застрояването покрай речните корита, Малинов отговори, че не трябва да забравяме, че тези територии, в които се строи покрай реките, са земни формирования.

"Те естествено привличат водата. Това в дългосрочен аспект може да намали експлоатационния срок на сградите. Рискът от наводнения в тези територии е по-голям и дългосрочно крие своите рискове и трябва да се обърне внимание на това, особено в южните квартали".