България харчи около 1,2 млн. лева на месец за енергийни помощи върху бизнеса, пари получават най-големите ни предприятия. Това каза  бившия финансов министър Симеон Дянков  за Бюджет 2023 във вечерния блок "Това е България" на Радио "Фокус".  Според него може да се стигне до дефицит от 3%, който е по Маастрихтските критерии, ако се запазят всички социални мерки. 

"Става въпрос за увеличаване на пенсиите, които са вече обещани, майчинските, за другите по-слаби социални групи, но се фокусира много повече за помощта за бизнеса, енергийната помощ. В момента България харчи, това е добре да си го кажем, около 1,2 млн. лева на месец за енергийни помощи върху бизнеса. И понеже по времето на Асен Василев те не се фокусираха, не се прави анализ, в момента такива пари получават най-големите ни предприятия, също включително "Лукойл“, включително всички големи и печеливши предприятия, които също не зависят чак толкова много от електроенергия в някои от по-леката част на промишлеността", даде пример Дянков.

"Ако там се съкрати рязко и се фокусират само върху тези предприятия, които се нуждаят, това реално е 1/4 от тях, веднага се спестява по 900 млн. лева на месец. Като го изчислим това, близо 8 милиарда е напълно достатъчно на годишна основа да продължим със социалните мерки", пресметна той.

"Но това трябва да стане сега. А за това, разбира се, трябва политически кураж, защото в ситуация, в която партиите се подготвят вече за следващи избори, много рядко ще излезе партия и ще каже: Дайте сега да съкращаваме разходи, защото това е полезно за в бъдеще. И точно затова трябва по-широка дясна коалиция",каза още Дянков.  

Цялото интервю можете да чуете и прочетете в категорията "Интервю".