Свободното гмуркане е най-свободната форма на опознаване на подводния свят. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" Силвия Рашкова – инструктор по свободно гмуркане и художник-пирограф. "От стари времена хората използват гмуркането за да осигурят своята прехрана. Има два вида гмуркания – свободното и водолазното, които си имат и своите плюсове, и своите минуси. Разликата между тях е, че единия случай се използва въздуха само от дробовете, а в другия – използваме въздух в бутилки. За свободното гмуркане е важно да се знае, че всичко се прави на един дъх", допълни тя.

Силвия Рашкова е българката, направила рекорд при гмуркане на 50 м в морски води. На последния старт от FREEDOM Depth Games, провел се в Ларнака, Кипър, тя подобри собствения си национален рекорд в дисциплината постоянен баласт с плавници. За 4 дни тя получава 4 бели картона и 4 национални рекорда в свободното гмуркане при жените в 3 дисциплини.

Черно море е доста нетипично за море, но предлага различни  неща, които можем да разглеждаме, разказа още тя: "Когато водата е по-хладна, няма цъфтеж на водорасли, морето е доста бистро и могат да се видят различни видове риби. Има како да се види и откъм атракции, примерно около Приморско има параклис на 6 м дълбочина, на 12 м има потопена каменна скулптура на русалка, около Маслен нос има 2 потопени мотоциклета на 10 и 12 м и 3 коли. Има кораби потопени от антични кораби. На дъното на Черно море са открити едни от най-старите останки в света на кораб, който е на 2000 години". 

Родена и израснала в Бургас, Силвия Рашкова още от малка започва да се занимава с гмуркане и различни видове спортове, наследени и от баща й: "Всичко започна от любовта към водата и подводния свят. На 24 години реших, че искам да се занимавам малко по-сериозно. Така се озовах в единственото училище по свободно гмуркане в България – Seanomad Freediving School. И така започнах да тренирам, да слизам на по-големи дълбочини. Впоследствие станах и преподавател по свободно гмуркане".

Много важно за безопасността при свободното гмуркане е да знаеш какво да правиш и какво да не правиш, отбеляза още инструкторът, и обясни: "Нашето тяло е една перфектна машина, която знае какво да прави, ако не го саботираме. Ако ние го саботираме обаче, може да има проблеми".

"Основното ми занимание в момента е да бъда инструктор по свободно гмуркане, т.е. да предавам красотата на подводния свят на останалите хора. Но да бъдеш инструктор може да бъде доста натоварващо, разказа още за себе си Силвия Рашкова, - затова за мен пирографията е начинът да се възстановя. Работата с природни материали винаги е доста благодатна, за да можем да се отърсим от ежедневието си. А пирографията е изкуството на горене върху дърво. Винаги търся красота и хармония и вярвам, че това се получава когато се занимаваме с нещата, които обичаме", каза още тя.