Създаването на екип и атмосфера много зависи от това какво прави компанията и какви са нейните ценности, мисия и посока. Това е основата, върху която се гради всичко. Хората се привличат именно от каузата или смисъла, който намират в работата си всекидневно. Това каза Силви Таниелян – мениджър човешки ресурси в компания за производство на биопродукти, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Според нея здравословната комбинация от динамика и рутина в работата създава перфектната работна среда. "Много се говори за излизане от зоната на комфорт и човек да се предизвиква. Аз вярвам, че това може да съществува на всички нива на работното място и да ни движи напред“, каза Силви Таниелян.

Много важно в професия й е да успее да създаде доверие и да предразположи кандидата. "Обичам своята работа, имам истински интерес към хората, към техните истории и професионален път. На мен ми е интересно какво движи човека срещу мен. Колкото по-конкретно се води разговорът, толкова по-добър е той и за двете страни“, смята Силви Таниелян.

Опитът й показва, че убедителните и обаятелни кандидати не обичат да говорят за трудните си моменти или провали в работата. "Всички знаем, че всеки от нас ги е имал. Искреният човек може да говори и за тези моменти спокойно и да каже дали е научил нещо от тях. Това е най-важното, защото би било глупаво да очакваме, че кандидатът никога не е грешал и никога няма да греши. Въпросът е как преминава през това“, обясни мениджърът човешки ресурси.

Силви Таниелян посочи, че поколението Z често има висока самооценка за себе си и очаквания за високо заплащане. "Те израснаха в много по-спокойна и сигурна среда, ние като родители сме им осигурили доста добри условия за развитие. Те имат много възможности за учене, откритост към света, пътуват от малки и виждат много перспективи и възможности. Техният стимул и мотивация да полагат усилия и да получават е различен от този, който е бил при нас или при нашите родители“, коментира тя.

Младите хора, които навлизат на пазара на труда сега, все по-малко проявяват интерес към професии, свързани с физическа работа, или инженерни професии. Желаните от тях професии са свързани с маркетинг, социални медии, инфлуенсърство, каза още Силви Таниелян.