Министерският съвет одобри проект на Споразумение между правителството на Република България и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за сътрудничество при бедствия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Документът определя общата рамка за сътрудничество в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия, както и условията и реда за оказване на доброволна помощ между страните в случай на бедствие на територията на някоя от двете държави.

Компетентните органи за прилагане на споразумението са Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на сигурността на Босна и Херцеговина.

В проекта на Споразумение са предвидени следните форми на сътрудничество:

- оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация при поискване в случай на бедствие или заплаха от настъпването му;

- обмен на информация, техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал, отнасящи се до превенцията, готовността и реагирането при бедствия;

- снабдяване на спасителните екипи с оборудване;

- организиране и провеждане на съвместни експертни срещи, семинари, конференции и учения;

- обмен на опит и добри практики;

- организиране на обмен и обучения на експерти, включително обмен на лектори и обучители от съответните учебни центрове и институции по искане на всяка от страните;

- съвместно планиране, разработване и изпълнение на проекти и научни разработки в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия.

Предвижда се споразумението да се сключи за неопределен срок и да влезе в сила от датата на получаване на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за изпълнението на съответните си вътрешноправни процедури, необходими за тази цел.