Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава днес от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия, съобщи за "Агенция Фокус" астрофизикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" на СУ. Лунната му сянка минава над Северния полюс. Най-добре ще се наблюдава от Северна Русия, град Радужний, като затъмнението там ще е над 82%. Това ще стане от 11 часа универсално време и за наблюдатели от там слънцето ще е залязващо на хоризонта.

Това е третото за годината слънчево затъмнение и второ частично. Остава още едно пълно лунно затъмнение и то ще бъде на 8 ноември тази година, видимо за Източна Азия и Австралия, каза Маркишки.

Слънчевото затъмнение днес ще бъде видимо и от България, като ще започне в 12:27 ч. и ще продължи 2 часа, 18 минути и 43 секунди за София. За столицата най-голямото закриване на слънчевия диск ще бъде 32.1% от площта му, а за Варна – 39.4%.

Най-голямо закриване на слънчевия диск ще се наблюдава в 13:36:39 ч.(максимална фаза 0.436). 

От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма фаза по време на максимума. За Варна максималната фаза ще настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението там ще бъдат съответно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. 

Едно слънчево затъмнение е събитие, което се случва, когато слънчевата светлина не достигне Земята, защото е напълно или частично блокирана от Луната. Въпреки, че Луната е многократно по-малка от Слънцето, те могат д изглеждат с едни и същи размери в небето, защото Луната е много по-близо. Има три вида затъмнения и между две и пет затъмнения се случват всяка година.

Общо затъмнение възниква, когато Слънцето е напълно затъмнено от Луната. Това се случва само когато Слънцето е далеч или Луната е близо до Земята и се гледа от района на умра, където сянката е най-тъмната. Частично затъмнение може да възникне, когато се гледа от зоната на полубояч и слънцето е частично блокирано от Луната. Третият тип затъмнение е известно като пръстеновидно затъмнение. Пръстеновидно затъмнение се получава, когато Луната е далече от Земята или Слънцето е много близко. Луната не изглежда достатъчно голяма в небето, за да покрие напълно Слънцето. То се появява като ярък пръстен на небето.

Наблюдаването на слънчевите затъмнения може да бъде опасно, ако не използвате правилното защитно оборудване, защото може да настъпи трайно увреждане на ретината, което може да доведе до слепота, съветват специалистите. Докато индиректната слънчева светлина обикновено не уврежда клетките в ретината, директната слънчева светлина, когато се фокусира върху ретината, може да причини трайни увреждания на клетките там.