Десетки варненци посетиха обсерваторията, за да наблюдават частичното слънчево затъмнение, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Най-много бяха децата, които с истинско вълнение наблюдаваха астрономическото явление в морската столица.  Слънчевото затъмнение, което се наблюдава от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия, беше видимо и от България, като започне в 12:27 часа и продължи 2 часа, 18 минути и 43 секунди за София. За столицата най-голямото закриване на слънчевия диск беше малко над 32% от площта му, а за Варна – 39.4%.

Учениците, кръжочници в НАОП бяха  разделени на работни групи, които имаха и конкретни задачи Имаше група зпо зарисуване и фотографиране на затъмнението, наблюдавано чрез "слънчевата пушка“. Втора група бе разпределена по  зарисуване и фотографиране на затъмнението, наблюдавано чрез проекция върху хартиен екран

А имаше и група по фотографиране на сърповидните слънчеви зайчета, получени с решетеста лъжица по време на затъмнението. Общо кръжочниците бяха разделени в 9 групи.

"Това затъмнение се случва преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунният перигей.

Геоцентрични координати на Слънцето и Луната по време на максималната фаза“, коментира Свежина Димитрова, директор на НАОП "Н. Коперник“ в морската столица.

Десислава ВАСИЛЕВА