Синдикатът на служителите в затворите в България ще обяви дали ще отмени протеста, обявен за 12 май 2023 г. /петък/. Това ще стане ясно след среща със служебния министър на правосъдието Крум Зарков, научи "Фокус".

С писмо от 3-ти май 2023 г. министър Зарков бе информиран, че се подготвят реални протестни действия в сектора, тъй като недоволството от страна на служителите, осъществяващи надзор и охрана в местата за лишаване от свобода, расте, паради проблеми в системата.

Освен искане за среща, синдикатът настоява за незабавно преразглеждане и отмяна на всички указания с цел "бюджетни икономии", влошаващи условията на труд, увеличаващи натоварването и нарушенията на трудови права на работещите, и излагащи на риск дейностите, засягащи правата на лишените от свобода.

Синдикатът иска да се запознае с разчетите и стандартите за финансиране на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", във връзка с предложения законопроект за бюджет за 2023 г. на служебното правителство. Освен това настояват за прилагане на принципа на "нулева толерантност" към всякакви прояви на агресия срещу персонала и решаването на други системни проблеми.

Синдикалистите подготвят и писмо до еврокомисаря по правосъдие за нарушаване на Европейските правила за затворите, на основание лоши условия на труд. Работещите в системата очакват подкрепа от европейските институции в усилията им да бъдат извършени необходимите реформи в българските затвори и други мерки за защита на правата на затворническите служители.