Правителството реши бъдещият ГКПП "Струмяни - Берово" да бъде обявен за национален обект. Този граничен пункт е на границата с Република Северна Македония, съобщи регионалният министър Иван Шишков на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на "Фокус"

"От 1999 г. още датира спогодбата за изграждането на ГКПП. Тя е по програмата за трансгранично сътрудничество. България в момента полага усилия за проектиране. В момента се проектира, обявен е за национален обект. Това е емблематично и показва отношението на държавата към развитието на инфраструктурата. Обявяването на национален обект улеснява процедурите, свързани със Закона за устройство на територията и процедурите, за които след това ще бъде по-лесно за одобряване на ПУП, да се отчуждават и придобиват земите, за да не се бави развитието на този инфраструктурен обект", обясни Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Този пункт няма да осигурява връзка за товарни превози, а през него ще преминават леки автомобили и автомобили до 3,5 тона. По проекта се работи и от двете страни на границата, допълни още Шишков.