AM "Струма" е една от "спящите магистрали" и нямаме повече време да се бавим. Магистрала "Струма" всички я искаме и трябва да бъде направена, разбира се, изцяло законово. В основната си част приоритетът е екологичното законодателство. Това заяви пред bTV служебният регионален министър Иван Шишков.

Вчера възникна напрежение при старта на работата по доизграждането на пътен възел "Кресна". Докато беше правена първата копка, местни жители и екорганизации протестираха през цялото време, тъй като се притесняват, че същата тази първа копа предопределя бъдещето трасе на магистралата.

Служебният регионален министър Иван Шишков обясни, че става въпрос "единствено и само за завършване на пътен възел "Кресна", а не за строеж на АМ "Струма".

"Ако до края на май не бяхме започнали този участък, това означаваше да върнем процедурата три години назад и почти да лишим възможността да бъде изградена магистрала "Струма" в този участък, и да загубим пари", заяви Шишков.

Той допълни, че до 2029 г. е програмният период, в който магистралата трябва да бъде изградена.

Единият от въпросите е "Защо пътният възел се изгражда незаконно?"

"Не се изгражда незаконно. Има решение за строеж. МОСВ е съгласувало подробния устройствен план, както и проекта", отговори служебният регионален министър.

Той добави, че никой в момента не може да са ангажира, за да каже откъде ще минава трасето на АМ "Струма".

"Екологията е изключително важна при избиране на трасе", каза още Шишков.