В седмото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" се насочваме към едно на пръв поглед малко, но всъщност изпълнено с безкрайна красота, място. Пътуваме до най-малкия град в страната, известен от векове наред с висококачественото си вино и куп други забележителности - Мелник. Сгушен между чудните хълмове, градът се намира в Югозападна България, в полите на Пирин планина. Мелник е създаден още през античността и е разположен в живописна местност на 437 m надморска височина.  

През градчето протича Мелнишката река, на само 7 km от него се намира Роженският манастир, а на 21 км популярната за туристи дестинация Сандански.  

Град Мленик е обявен за културно-исторически резерват. Привлекателен е със старинните си къщи, легендарната си история, прекрасната природа и хубавото червено вино.   

В района на Мелник има множество места, които трябва да бъдат в списъка "задължителни за посещение“ на всеки от нас.   

Няма как да не споменем за един природен феномен, а именно Мелнишките пирамиди– забележителност, открита още през 1960 година. Могат да се видят около Мелник и недалеч от него - при с. Кърланово. Те представляват скални образования, достигащи височина до 100 метра. Формите им наподобяват пирамиди, кули, островърхи била, гъби, игли и конуси. Образували са се от ерозия, дъждове и изветряне. Мелнишките пирамиди са истинска туристическаатракция, особено за любителите на природата.  

Мелник е град, който впечатлява освен с природата, но и с пъстрата си историята. Най-добре изобразена и пълно разказана е в Историческия музей. Там можете да разгледате интересна експозиция и да научите любопитни данни за историята, културата и бита на селището, както и за основния поминък в този район – виното.   

Представени са богати колекции от старинни монети, открити в района, някои от които са от 4 век преди Христа от времето на Филип II Македонски. В Музея също така са изложени надгробни плочи от Античността, старинни оръжия, картини и книги, битови тъкани и дрехи отпреди повече от век. В обособен кът е представен градският бит и култура на богати фамилии от Мелник пред Възраждането. Музеят е един сред стоте национални туристически обекта.   

Част от многото впечатляващи и каращи ни да съпреживяваме моменти места са и храмът "Св. Георги“ и Преподобна Стойна в мелнишкото село Златолист. Хиляди  български и чуждестранни поклонници и  туристи през цялата година посещават това необикновено място, свързано с чудесата на свети Георги и Преподобна Стойна. 

Църквата се намира на  12 км от град Мленик и на 35 от известната местност Рупите. Тя представлява гробищна църква, вкопана в земята трикорабна псевдобазилика, построена през 1857 г. В църквата в началото на миналия век е живяла Преподобна Стойна, със светското име Стойна Димитрова, която остава в нея до края на живота си. Когато на 7-годишна възраст се разболява от шарка, тя ослепява и тогава се появяват нейните дарби да лекува и ясновидстства. Преподобна Стойна живеела скромно , в малка стаичка над църквата, където се посветила на Бог в молитва, пост и помощ на хората. И днес посетителите остават по тавана и в стаичката свои снимки  за здраве, икони и подаръци. 

Мелник е най-популярното място за винен туризъм у нас, най-древният винарски регион.  

“Специфично за град Мелник е, че той си има собствен сорт лозя, който се отглежда само и единствено в региона около града, тъй като той не вирее абсолютно никъде на друго място, и се казва Широка мелнишка лоза. Името Широка мелнишка лоза идва от листата на самата лоза, тъй като те са по-широки от обикновените лозови листа, и затова от там идва името Широка мелнишка лоза. Виното, което се произвежда, е световноизвестно и се търси от туристи от цял свят, и се характеризира с това, че е вкусът на Широка мелнишка лоза е една идея по кисел. С това определено се отличава като сухота самото вино и се усеща и при туристите, които дегустират виното при нас, могат да го потвърдят. Също така много интересен факт е, че Широка мелнишка лоза е било любим сорт вино на Уинстън Чърчил, който си поръчвал големи количества вино за износ специално, в смисъл за него, специално се изнасяло вино за личната колекция на г-н Чърчил“, разказа Даниела Литова – собственик на къща за гости.  

Тя даде и повече информация за Кордопуловата къща, която е най-голямата къща-музей в град Мелник, която може да бъде разгледана.  

"В  Кордопулова къща ще откриете и най-голямата изба. Интересното е, че в Мелник всяка къща, почти всяка къща има своя собствена изба. Избите по принцип в миналото са се ползвали от домакините така да се каже като естествен хладилник, като те там са правили своето вино и си го съхранявали, както също така и плодовете и зеленчуците, тъй като избите в Мелник поддържат целогодишно една и съща температура, около 12-13 градуса. Както казахме, най-голямата изба се намира в Кордопуловата къща, а най-старата изба в Мелник, която може да видите, се намира в Литова къща, която е на 800 години“, каза още тя.  

По думите й Мелник е подходящ да бъде видян през всеки един месец от годината, целогодишно.  

"Наистина градът е изключително красив, изключително приветлив, и както обичам да казвам, Мелник и един град извън времето и пространството. Лично за мен пролетта е най-подходящият сезон за посещение на градчето, тъй като свързвам пролетния сезон със зараждането на нещо ново, с ново начало. И сега определено гледките, които могат да се видят, са невероятни“, обясни Даниела Литова.