Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" днес беше спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител, съобщиха от атомната електроцентрала. Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината, успокоават те.

"Установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Не са достигнати ограниченията, предвидени в технологичния регламент и няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Независимо че работата на ядрената мощност може да продължи, е взето консервативно решение за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа", пишат на своята интернет страница от атомната електроцентрала.

След приключване на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната, а пети блок работи съгласно производствения график.