Изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) за областите София област, Габрово, Търговище, Хасково, Велико Търново и Плевен са на финален етап. Това стана ясно на работна среща в София, на която бяха представени постигнатите до момента резултати. Стратегическите документи са разработени по проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството "Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Чрез тях са определени обектите в агломерациите с над 10 000 еквивалент жители, които ще се ремонтират със средства от ЕС, за да се постигне съответствие с евродирективите и националното законодателство в областта на питейните и отпадъчните води, както и да се намалят загубите на питейна вода. Проучванията дават пълната картина за състоянието на мрежите и нужните инвестиции във всички населени места с население над 50 човека, стана ясно на срещата.

Агломерациите с над 10 000 души в област Велико Търново, в които ще се инвестират средства по ПОС 2021-2027 г., са Велико Търново, Горна Оряховица в комбинация Лясковец и Свищов. В област Габрово са включени агломерациите Габрово и Севлиево. От област Плевен -Кнежа и Плевен.

Регионалното прединвестиционно проучване на София област предвижда достъп до средства от програмата да имат агломерациите Самоков, Ботевград, Ихтиман, Елин Пелин и Костинброд. Търговище и Попово са единствените с необходимото население за инвестиции в област Търговище.

Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград са агломерациите, включени от област Хасково .

Проектите са от изключителна важност за ВиК дружествата, защото те ще са бенефициенти на оперативната програма. Като такива ще провеждат тръжните процедури за проектиране, строителство, а някъде и за инженеринг и съответно ще са възложители по Закона за обществените поръчки.

Инвестициите ще бъдат насочени към ремонт и модернизиране на съществуващи станции за питейни и отпадъчни води, изграждането на нови, както и ремонт и строителство на довеждащи водопроводи и канализационни колектори, вътрешни водопроводни и канализационни мрежи, информационни системи за наблюдение и контрол в реално време, както и ГИС системи.