Напоследък браковете издържат средно около 5 години. Живеем в консуматорско време и битува илюзията, че хората са заменими. Трябва да се инвестира в това, което вече си създал и се опиташ да го поправиш, отколкото да си мислиш, че там някъде има едно чисто ново за теб, което ще бъде прекрасно, защото реално не е така. Това каза семейният консултант и психолог Неви Боджукова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

По думите й жените са по-сензитивни към проблемите в една връзка. "Когато започнеш да чувстваш половинката си не като най-близкия ти човек, а като някой, от който трябва да се криеш, да се защитаваш, да се пазиш, това е първият знак, че има някакъв проблем, че нещо се е случило и тези двама души вече не са един отбор“, обясни психологът. 

Много често срещан проблем при двойките е дистанцирането, обясни тя. "Може би по време на КОВИД прекалено много се сляха и сега имат нужда да са далече от партньора, не го понасят, не го издържат, имат нужда от личното си време и свобода“, посочи Неви Боджукова.  

Свободата е съблазнителна за всеки човек, който не обича да спазва правила, да бъде в рамката, да слуша чуждо мнение и да се съобразява с него. "Все по-малко съобразителни ставаме напоследък, а в една връзка трябва да има съобразяване с другия. Ако жената е в женската си роля – мека, спокойна, нежна, търпелива, много по-трудно би се случил конфликт. Една от причините да има много конфликти в двойките е, че когато има двама мъже на бойното поле, конфликтът е неминуем. Колкото и модерно да бъде, има много минуси в това нещата да се изравнят нещата“, смята семейният консултант.