В София нов сигнал прекъсна часовете в 81-во училище, а директорът му бил санкциониран, защото евакуирал децата.

Ръководството смята, че полицаите са дали устно разпореждане за евакуацията. От МВР обаче отричат даването на подобни инструкции поради липсата на реална заплаха.

Малко преди обяд в 81-во училище в столичния квартал "Младост" дошли полицаи, като казали, че е получен сигнал за бомба. Установили, че няма притеснителни предмети.

От ръководството на училището твърдят, че малко след това полицаите се върнали и казали, че е получен нов сигнал, но с повече конкретика.

По думите на заместник-директорите униформените устно разпоредили евакуация.

"Най-абсурдното, което е, че сега на територията на училището са главни инспектори, началници, директори и не знам още какви ръководители, които пишат акт на г-жа Налбантова за това, че е извела децата, евакуирала след като няма писмено разпореждане. Всички знаем, че заповедите, разпорежданията могат да бъдат писмени и устни", коментира за случилото се Катя Цацова - зам.-директор на училището.

"Смятам, че нашата реакция е абсолютно адекватна, предвид на това, че времето, в което получихме сигнала на територията на училището има 1300 ученици и не знам кое е по-ценно в случая хартията или живота и здравето на нашите деца", казва още Варя Крумова - зам.-директор на училището.

Децата били изведени на двора, където изчакали и своите родителите, извикани по повода.

От МВР заявиха, че разпореждането било децата да не бъдат евакуирани, тъй като огледите не са установили нещо притеснително. От училището искат новата процедура за действие при такива заплахи да бъде съгласувана с всички от образователната система, съобщиха още от БНТ.

"Не кореспондира с това, което е като разпореждане на самите образователни институции за техните планове за евакуация, за техните планове за антитерористични действия", каза Цветан Спасов, зам.-директор на училището.

Дали директорката на училището ще обжалва наложената санкция и какво ще последва, все още не се знае.