Софийска градска прокуратура разследва трудова злополука, настъпила на 23.02.2023 г. в столичния ж.к. "Дружба“, при която почина работник. Това съобщиха от пресцентъра на СРП.

На 23.02.2023 г. следовател от отдел "Следствен“ на Софийска градска прокуратура (СО-СГП) в условията на неотложност проведе оглед на местопроизшествие, с което беше образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление по чл. 123 от НК.

В хода му ще се извършват активни действия за събиране и проверка на доказателства с цел да се установи дали има достатъчно такива по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НК за привличане на обвиняем, както и за повдигане на обвинение пред съд.

Ще се разследват обстоятелствата, свързани с настъпването на смъртта на 34-годишния работник В. Т., който на 23.02.2023 г. е починал на новостроящ се жилищен комплекс в ж.к. "Дружба“ в гр. София, както и дали това се дължи на незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Трупът на починалия е намерен около 16:30 часа вчера на ниво -1 на новостроящата се сграда. Незабавно дежурен следовател от СО-СГП се е отзовал на подадения сигнал. До момента в хода на разследването са извършени оглед на местопроизшествие, изискани и приложени са документи, други са изискани и се очаква да бъдат предоставени, установени са свидетели, назначени са аутопсия и съдебномедицинска експертиза на трупа на В. Т., както и токсикохимическа експертиза на проби от трупа на починалия. Към момента предварителното становище на съдебномедицински експерт е, че получените травми по тялото на В. Т. са височинни. 

Разследването по случая продължава от следовател в СО-СГП под ръководството и надзора на СГП. Предстоят разпити на свидетели, назначаване на нови експертизи, както и други процесуални действия.