Международна конференция на тема "Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство" събра учени и специалисти от Балканите. 

Конференцията се проведе в столицата и е организирана от Стратегическият институт за национални политики и идеи (СИНПИ), Форум за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО). "Фокус" е официален медиен партньор на събитието. В него участват представители на граждански и бизнес организации, както и на научните среди от балканските държави.

Форумът е под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев и беше открит от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

"Смятахме, че темите на днешната конференция – мир, сигурност, сътрудничество и партньорство са даденост на съвременния свят. Днес, за съжаление тези понятия се свързват с мечти и надежди. Имаме криза с политическата стабилност, непрестанно противопоставяне и омраза. 2023 година светът не е онова прекрасно място за живот, което си представяха нашите родители". Това каза вицепрезидентът във встъпителната си реч. 

"Изневерихме на най-важното послание на Европа след Втората световна война."

Според Илияна Йотова човечеството е изгубило своя усет за изслушване на опонента, конструктивен диалог и дискусия. Вицепрезидентът заяви, че тази конференция е крачка в правилната посока. На форума присъстват представители на Черна гора, Словения, Турция, Гърция, Сърбия, Турция, Румъния и Северна Македония. "На Балканите никога не е било лесно", категорична беше Йотова и добави, че регионът често е в хватката на геополитически интереси. 

"Възможно ли е гарантирането на локален мир? Повечето конфликти започват на локална почва. В хода на днешната конференция ще разберем, че последното столетие тук на Балканите са се водили над 10 войни. Повече от половината предизвикани от нас самите, а не наложени отвън. Виждаме как локални формирования стават активни съюзи и играчи на международната сцена". Това каза в словото си Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ). 

"Ние, балканските държави имаме икономическа, културна и историческа свързаност, която създава противоречия, но и усещане за общност. Имаме сходен начин на мислене и традиции, изправени пред едни и същи заплахи. Налице са много общи интереси – в икономиката, инфраструктурата, транспорта и енергетиката", категоричен бе председателят на СИНПИ.