"Ние ясно се разграничихме от другите, които явно или прикрито, предпочитат червената петолъчка на Кремъл пред европейските звезди. Още преди началото на първия парламентарен звънец, част от политическите сили показахме завидно евроатлантическо мнозинство". Това е позицията на СДС, изразена в обръщението на сините към партиите в навечерието на на новия, 48-ми парламент, информират от пресцентъра на партията.

"Да намерим разум, сили и смелост да съставим стабилно правителство! Европейската общност, към която принадлежим, е приела за свой основополагащ принцип "единство в многообразието“.  А ние, в нашата

България, не искаме или се страхуваме да го приложим!", се казва в обръщението.

От СДС призовават да се загърбят дребните партийни сметки и плановете на партиите, че след нови избори някой ще си повиши резултата с няколко процента.

В борбата за няколкото пункта повече ще се изгуби ценно време без редовно правителство и парламент.  Няма да се реши кардинално политическата криза, в която се намираме вече година и половина, смятат от СДС.

"Българите ясно ни показаха, че трябва да се научим на коалиционна култура, защото не се доверяват на нито една политическа сила да има пълно мнозинство. Пред вратите на може би най-трудната зима след Виденовата, да хвърлим държавата в неизвестното е безотговорно и недостойно! Търпението на хората не е безкрайно и на пролет много политически сметки ще се окажат криви", заявяват в обръщението си сините.