Днес в галерия "Средец“ на Министерството на културата се състоя пресконференция във връзка с проекта за изграждането на Център за експериментално куклено изкуство към Държавния куклен театър - Стара Загора (ДКТ- Стара Загора). На нея присъства зам.-министърът на културата Марина Василева, съобщиха от Министерството на културата.

В събитието участваха директорът на ДКТ - Стара Загора Дарин Петков, заместник-директорът на театъра Татяна Калчева, Деница Калчева, експерт по обществени поръчки, Цвета Йоцова, адвокат, и Явор Панев, архитект. Те представиха подробна информация относно международния архитектурен конкурс за идеен проект за Центъра.

"Безкрайно сме щастливи, защото осъществихме първата стъпка на една стара наша мечта, за която работим вече над две години. Първата стъпка е обявяването на този конкурс, благодарение на който ще имаме целогодишно лабораторен център на световно ниво“, сподели Дарин Петков. Той поясни необходимостта от изграждането на Центъра – процесите, които се развиват в изминалите 10-15 години в театъра по естествен път го превръщат и в съвременен център за изкуство в България и се е получило така, че материалната база, с която разполага, е необходимо да бъде разширена с още едно по-специфично сценично пространство. Така се ражда идеята да бъде обявен този конкурс, който обединява сценичното и архитектурното изкуство. "Надяваме се да има голям интерес и да получим добри проекти в рамките на крайния срок през юли. Благодаря на Министерството на културата за подкрепата, на Община Стара Загора, която също е важна за нас, с оглед на региона, в който работим“, посочи директорът на театъра. Той сподели, че към момента се подготвя и процедура за обновяването също и на основния сграден фонд на театъра, така че визиите на новата и старата сграда да бъдат хармонизирани.

"С две думи ние сме си "измечтали“ всичко и в заданието на конкурса сме описали всичко, каквото ни е необходимо като функционалност. Оттам-нататък разчитаме на художествената интерпретация на архитектите, които ще работят. За Стара Загора това ще е първият международен архитектурен конкурс, затова се гордеем, че градът ни ще получи още едно ново духовно средище“, посочи Дарин Петков. По думите му засега не е изчислена точната обща стойност на проекта, но като мениджър е достигнал до извода, че театърът никога не е започвал реализирането на проекти след осигурено предварително финансиране. "Затова и съм сигурен, че ако получим един добър проект, следващите стъпки ще се случат. Затова и за нас беше важна подкрепата на държавата в лицето на Министерството на културата, както и помощта на Община Стара Загора. Вярвам, че този проект ще бъде развит успешно. До около два месеца трябва да сме готови и с механизма за управление на сцената, защото това означава осигуряване на нови работни места. Мисля, че ще се получи нещо прекрасно, защото новата придобивка ще донесе нови възможности за творчество“, каза още директорът на театъра. Той бе категоричен, че придобивката ще бъде за творците от цяла България и за всички международни гости на фестивалите, сред които е и престижният Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро“ на ДКТ - Стара Загора, отличен със знака на Европейската фестивална асоциация за значимост и иновативност. "Надявам се нашата сграда да сбъдне мечтите на много творци. Една вярна стъпка в бъдещето“, посочи Дарин Петков.

Арх. Явор Панев сподели детайли по заданието за конкурса, който бе обявен на 10 април. "В следващите 3 месеца очакваме множество въпроси и се надяваме да привлечем интереса на много участници от България и извън страната. За тяхно улеснение те могат да кандидатстват и през Централизираната автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП), както и през специално създадения сайт на конкурса. Освен него има и страница и в социалните мрежи.

Международното жури от 9 експерти е в процес на поетапно обявяване на конкурсния сайт и ще бъде известно в своята цялост преди крайната дата за подаване на документацията. До момента вече са обявени двама от членовете му - арх. Марияна Сърбова и Веселин Димов. Всички подадени проекти също ще бъдат публикувани на сайта на конкурса, ще има коментари от журито към всяка кандидатура, за да могат да бъдат удовлетворени и насърчени всички проектантски бюра, които са положили усилия.

Арх. Панев сподели, че се надява на голям интерес и конкуренция, защото конкурсното начало, макар и трудно като процедура, може да гарантира, че театърът ще има възможно най-качествената среда, а от това ще спечелят и гражданите и гостите на града. По думите му често в България конкурсите са екзотика. "Благодаря на Министерството на културата, че застава зад идеята, както и на Община Стара Загора и на Съюза на архитектите в България.“, каза арх. Панев.

Той демонстрира параметрите за визуалната идентичност на проекта. Сподели, че едно от вдъхновенията за пространството е столичната "Топлоцентрала“, която бързо се разви на световно ниво. Изказа удовлетвореност, че международните творчески лаборатории като част дейността на театъра са допринесли към процеса, довел до създаването на този център за експериментално изкуство.

"Конкурсът цели да направи намеса в дворното пространство. Надяваме се за възможност да има сцена, която да работи едновременно на открито и закрито. Предизвикателствата са много, но вярваме, че нещата могат да се случат. Искаме да търсим съвременност в проекта, за да изградим мултифункционално пространство по подобие на центъра "Топлоцентрала“. Надявам се в Стара Загора да се случи един умален негов модел и в контекста на кукленото изкуство за възрастни“, каза още арх. Панев. Той благодари на представителите на медиите за помощта информацията за конкурса да достигне до своите публики. Уточни, че е важно кандидатите да се регистрират предварително и акцентира върху 5 и 15 юли като важни срокове, които трябва да бъдат спазени от тях.

Конкурсът е отворен за архитекти от цял свят, които имат отношение към съвременното изкуство, любов към театъра и желаят да проектират необичайна и нестандартна сграда. Целта е да бъдат привлечени креативни хора, които имат отношение към театралното и куклено изкуство и ще бъдат провокирани и вдъхновени да проектират новата сграда, в която да има простор за талантливите ни актьори и артисти. Центърът за експериментално куклено изкуство, подкрепен от Министерството на културата, ще бъде инкубатор на живия театър - синкретичен, авторски, неконвенционален и интерактивен.

Наградният фонд е осигурен с помощта на Община Стара Загора: първа награда - 10 000 лв., втора награда – 6000 лв. и трета награда – 4000 лв. Kласираният на първо място участник ще бъде поканен да изработи технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на нова сграда.

Конкурсът се обявява от Държавния куклен театър - Стара Загора, Министерство на културата, с подкрепата на Община Стара Загора и Съюза на българските архитекти. 

Всеки заинтересован да участва в конкурса може да поиска писмено разяснения във връзка с него. Въпросите могат да бъдат задавани до 05 юли 2023 година (10 дни преди изтичане на крайния срок за подаване на конкурсните проекти) на имейл адрес: competition@puppetry.center.