Все още пристигат объркани съобщения от Судан. Добре е, че за разлика от други досегашни конфликти все пак, че там има медийно присъствие. Това каза в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" Руслан Трад – анализатор по сигурност, член на Атлантическия съвет.

По думите му, въпреки това е затруднено да се изясни колко точно е броят на жертвите. "Според СЗО те надхвърлят 400 души, а много по-голям е броят на ранените. Не е ясно в момента кой точно управлява Судан. Конфликтът продължава, има сигнали за обстреляни жилищни райони. По всичко личи, че в следващите няколко дни няма да видим примирие, въпреки сигналите ,които се отправят", добави Руслан Трад. 

"Двамата враждуващи са бивши съратници, които направиха военния преврат през 2019 година. Конфликтът между тях е не само заради контрола върху златните мини и икономически интереси. Има замесени и много геополитически интереси в този конфликт", поясни Трад. Замесени са интересите на няколко страни, заради важната позиция, която Судан заема в геополитиката. Това са Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства, САЩ, Турция, Русия, Китай.

През последните години Русия има видимо присъствие там, те много засилиха своето присъствие на терен", каза Трад. Евгений Пригожин с неговата частна армия "Вагнер" и другите свои компании работи дълги години в Судан, а по този начин и Руската федерация. Те не искат да са толкова видими, за да запазят позицията си в Судан и чакат да разберат какво ще се случи сега. Африка е една от най-важните територии за руските интереси. За сметка на това САЩ като че ли свиха своите позиции там", каза още анализаторът Руслан Трад.  

Според него, през годините никога не е имало сериозен преход към гражданско управление в Судан. Всички подобни сигнали досега са се увенчавали с минимален успех в тази посока. По думите му реалността е много по-тъжна.

Судан е бил дълги години в черен списък и санкционирана държава, а Западна Европа не ги е подкрепяла заради тези санкции.

"През последните години, именно в името на прехода, Судан беше изкаран от черния списък, имаше някакво развиделяване. Но този конфликт ще рефлектира още дълго там и пластовете ще се разместват", каза още Руслан Трад. 

Ива ДОЙЧИНОВА