В рамките на традиционно доброто трансгранично сътрудничество изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева организира посещение на ръководството на русенската Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване /ПГРКК/ в Технически колеж "Вицеадмирал Йоан Баланеску“ – Гюргево.

"Необходимо е да видим къде си приличаме и в какво се различаваме. Важно е да помислим за възможностите за обмяна на добри практики помежду си“, каза директорът на ПГРКК Ивелина Георгиева. Според експерти от Областната администрация е възможно да се развият общи проекти между двете гимназии, като техният фокус да бъде насочен върху провеждането на съвместни семинари за ученици и учители от двете училища с акцент върху практическите занятия.

"Заедно трябва да мислим за подготовката на съвместните екипажи за речните и морски кораби. Сигурни сме, че тази първа стъпка ще доведе до реални резултати“, допълват от Областната управа в крайдунавския град.

Припомняме, че в края на миналата година в ПГРКК бе открит кабинет, оборудван с учебно-тренировъчен модел на палубни корабни устройства за обучение на учениците от три специалности, свързани в речното корабоводене, специфичните машини и механизми, както и електрообзавеждането на съответните съдове. Кабинетът дава възможност в училище учениците да усвоят необходимите професионални умения, за да отидат достатъчно подготвени във фирмите. Стойността на инвестицията е в размер на 25 000 лева, осигурени от държавния бюджет по проект "Подкрепа за дуалната система на обучение“ на Министерството на образованието и науката. Понастоящем в училището се обучават общо 240 ученици в 11 паралелки от 8 до 12 клас. От тях 53-ма са в дуална форма на обучение. Тази година за първи път бе осъществен и прием в специалност "Локомотиви и вагони“, където се обучават 14 ученици в дуална форма. Преди дни е имало среща и за тяхната професионална реализация с представители на "БДЖ-Пътнически превози“.

Интересен факт е, че в гюргевската гимназия провеждат и вечерно обучение. В училището учат повече от 800 ученици, като това се дължи на факта, че към гимназията са се присъединили още две професионални училища.