Ситуацията, в която се намираме е извън всякакви рамки на разумното обяснение – не можем да решим кой е прав и какво следва. Президентът може ли да не подпише предложението за смяна на служебните министри и може ли да има вот на недоверие към служебно правителство? Това очертава на фона и на другите политически събития безпрецедентна ситуация. Ние не просто сме на прага на политическа криза, а има опасност да имаме конституционна криза. Най-много ме притеснява, че може да има криза на демокрацията. Това коментира пред bTV Румяна Бъчварова, бивш министър на вътрешните работи и бивш посланик на България в Израел.

"Не трябва да се предлагат промени в Конституцията, без да знаеш какви са последиците. Не трябва да предлагаш законодателство, без да знаеш какви са усложненията от него. Не трябва правиш предложения, които ще усложнят ситуацията и ще разклатят държавността“, заяви още тя.

"Вчерашната ситуация на абсурдите – да се иска вот на недоверие, да се иска смяната на председателя на Народното събрание, при положение, че това е единствената институция освен президентската, която е устойчива. Какво значи и да искам оставка, която е оттеглена“, запита Бъчварова.

"Как се случват процесите в политическите партии също не е ясно и това е допълнителен тласък на напрежение. Затова може би трябва да направим един списък като за децата – какво не трябва да правим. Очевидно има неща, които не са приемливи, като загубата на връзка с ръководителя на едно ведомство в момент, в който светът се тресе. Недопустимо е и да променяш позиция в движение, одобрена институционално и конституционално“, заяви още тя.

"Ние сме изключително малка държава и външната ни политика трябва да бъде изключително умела. Трябва да стратегическите ни интереси, а при последните правителства тази функция беше неглижирана по някакъв начин. Външният министър и нашата дипломация е лицето ни навън", посочи бившият външен министър.