Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател акад. Николай Денков на втората по големина парламентарна група в Народното събрание – тази на "Продължаваме промяната“, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

На церемонията присъстват и съпредседателите на партията Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров.

"Номинираме академик Николай Денков за кандидат за министър-председател", заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

"Получавате този мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие. Когато гледаме с надежда и очакване за повече, разум, диалог и разбирателство. Вярвам, че ще използвате времето да потърсите необходимата подкрепа", каза президентът.

"Приемам мандата от името на политическа формация "Продължаваме промяната“ с ясното съзнание, че изпълнението му е трудна задача. Някои дори казват, че е невъзможна. Но аз и колегите ми сме убедени, че сме длъжни да направим всичко възможно, за да се справим.“ С тези думи кандидатът за премиер от ПП акад. Николай Денков пое папката, с която президентът Румен Радев му възложи да състави редовно правителство.

"Натрупаните през годините проблеми и забавените реформи изискват от нас максимални усилия за преодоляване на разделенията и за търсене на работещи решения“, отбеляза акад. Денков. "Тъкмо затова ПП подходи различно към реализацията на мандата – обяви предварително номинацията си за премиер, който покани парламентарно представените партии да се обединят около общи приоритети. В резултат на тези усилия бяха формулирани четири национални цели:

I. Развитие на конкурентна иновативна икономика

II. Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото.

III. Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие

IV. Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Предложени са също конкретни мерки за тяхното постигане със срокове за изпълнение. Всичко това е оформено като проекторешение на НС. "Реализацията на тези задачи би ни помогнало да върнем доверието на хората, че политическата класа отново е започнала да работи в тяхна полза и за развитието на държавата“, каза акад. Николай Денков, като връчи на президента Радев текста на проекторешението. Той благодари на участвалите в неговата подготовка партии – "Демократична България“, БСП и "Български възход“.