Изминаха 11 години от атентата в Сарафово, но тежката травма продължава и ще продължи да ни връща към това злокобно събитие. Атаката към израелските туристи на летище Сарафово, която уби и български гражданин, разтърси цяла България и предизвика вълна на дълбока съпричастност в нашето общество. Често казваме, че времето лекува всяка болка, но аз прекрасно знам, че няма лекарство за болката за загубата на близки хора. Това заяви президентът Румен Радев в речта си на годишнината от атентата на летище Сарафово, където загинаха петима израелски граждани, както и един български, предаде репортер на "Фокус"

По думите му несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикат у нас мъка и гняв, но и ще бъдат предупреждение, че ние всички трябва да се изправим срещу злото, така както реагира Община Бургас, така както българската държава реагира да намери извършителите, така както България и Израел ще стоят заедно в борбата срещу това злокобно явление - злокобният тероризъм. 

Държавният глава отбелязва, че тази година се навършват 80 г. от спасяването на българските евреи и двете страни ще продължат да стоят заедно, както и по-ефективно да продължат да работят върху превенцията, разкритията, неутрализацията и защитата от терористичните заплахи.