51% от българите смятат, че политическата отговорност при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. Данните са от проучване на агенция "Маркет линкс", според което ако изборите бяха днес, ГЕРБ ще е първа политическа сила, а "Продължаваме промяната" - втора.

Едва 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85 на сто са на мнение, че посоката е негативна. Това са исторически ниски нива на измерване на този индикатор, казват социолозите от "Маркет линкс".

За първи път се отчита по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие. 

През годините Румен Радев се е радвал на доверие от около 55%, а сега то е 40.

57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори. 32 на сто заявяват, че със сигурност ще гласуват.

Според анкетираните при предсрочни избори първата политическа сила ще е ГЕРБ с повече от 22% от гласовете. Втора - "Продължаваме промяната" с малко над 16 на сто. Трета ДПС - 12%, четвърта "Възраждане" – 10%, следвани от БСП - 9,6% и "Демократична България" - 8,3 на сто.

"Български възход" ще събере едва 2,5%, а "Има такъв народ" - малко над 2 процента.

Проучването на "Маркет линкс" е финансирано и реализирано съвместно от Би Ти Ви и агенцията, проведено е сред 1022-ма българи, в периода 10-20 декември.