В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили.Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод Деня на Българската армия, предаде репортер на "Фокус".  "С насаждани илюзии, че войните са част от миналото, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в страната за сигурност, а бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност“.

Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили искам да заявя, че развитието на въоръжените сили не търпят дилетанщина и лекомислие, категоричен е Радев. "Когато българският войник и българският народ са плащали политическата безкористност и лекомислие, липса на далновидност. Има един исторически доказан постулат – една крепост най-лесно се превзема отвътре. Затова Гергьовден е особено важен празник. В Деня на Свети Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия, припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките си.“

След броени минути в тържествен марш ще преминат хората, приели мисията да бранят Родината, допълни Радев. "Уважаеми военнослужещи, благодарим, че отстоявате каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест“.