Министърът на туризма Илин Димитров ми изпрати съобщение, че това е най-силната година от последните 24 години. Имаме 24% ръст от миналата година и 9% от най-силната 2019 г. за туризма. България се развива все по-добре по отношениe на планинския туризъм. Това каза президентът Румен Радев на откриването на "Академия по планинска медицина" в университетската болница "Лозенец", предаде репортер на "Фокус".

България може да се разглежда като добра за планински туризъм, ако има система, която подсигурява здравето и живота на хората. Нашите спасители са известни със своя професионализъм, не само в България, а и в чужбина. Липсват обаче средствата, с които разполагат, стана ясно на събитието. 

"Вече договорът за шест хеликоптера е факт. Първият ще пристигне декември и така по два всяка година до 2026 г.", допълни Радев.

Президентът поясни, че хеликоптерът трябва да може да каца във всеки един град на специално обособена площадка. За това ще се работи при развитието на системата. Това е изключително сложна система и е важно да се осигури безопасност на хората, които са в хеликоптера.