Парламентът все повече се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има много важни задачи за свършване. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Не искам да говоря за трети мандат, преди да са изчерпани всички опити с втория. Ще обявя решението си за третия мандат, ако се стигне до такъв, в срок“.

Антикорупционният закон и Законът за отговорността на главния прокурор не се движат, допълни Радев. "За първи път за 11 г. България получи дата и ясна подкрепа за Шенген, но за да се възползваме пълноценно, са критично важни тези два закона да бъдат приети в българския парламент“.

За мен е важно да не бързаме с третия мандат, за мен е важно да се изчерпи докрай конституционната процедура по втория мандат, нека изчакаме до вторник, когато дойдат ПП или с предложение за състав, или с празна папка, допълни президентът. "Важно е какво чуваме в парламента. Тези приоритети, които бяха изложени в декларацията, едва ли има партия, която да ги изключи от своята програма. Въпросът е как ще стигнем до тях“.

По отношение на слуховете, за участието на дъщерята на държавния глава във филм, Радев подчерта, че от нейна страна няма поет ангажимент.  По думите му тя няма договор за участие във филм. Радев заключи, че се радва, че неговите деца са избрали да се развиват в България. “Въпреки българските политически нрави, което непрекъснато ги подлагат на изпитания, аз си надявам, че това няма да пречупи мечтите им и вярата им в България", завърши президентът.

Румен Радев участва в в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. "Свети Александър Невски". Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.

"Надявам се, че ще се прояви разум да има една систематичност и дългосрочна стратегия за развитие на въоръжените сили. Най-важният елемент в националната сигуност са хората - нека не го забравяме", подчерта президентът.

По думите му бойната ни авиация е "под санитарния минимум" и докато окомплектоваме цяла бойна ескадрила, ще минат много години.