Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) организира едно от най-значимите за българската икономика събития – наградите "Инвеститор на годината" за 2022 г. Конкурсът се провежда за седемнадесети път и има за цел да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през изминалата година. 

Номинирани за участие в тазгодишното издание на конкурса бяха над 50 компании от всички сфери.

"От изключителна важност е съвместната работа на бизнеса и местната власт". Това каза президентът при връчването на наградата в категория “Инвестиция на годината", спечелена "Алкомет" АД с инвестиция от 27 млн. лева и 75 нови места, предава репортер на "Фокус".

Сред номинираните бяха още "ТЕКЛАС - БЪЛГАРИЯ" ЕАД с инвестиция във Враца с 12 млн. лева и 45 нови места, както и “ Е-Велокс“ ЕООД  с инвестиция в Пловдив от над 50 млн. лева.

"Тези отличия са признание не само за вашия успех, принос към развитието на българската държава и общество, не само с вложените финансови средства и нови работни места, но и решаване на проблема с регионалните дисбаланси. Чуждите инвестиции са по-ценни дори от финансовите вложения с новите перспективни модели на производство и на отношения между държавата и бизнеса, заздравяват нашите отношения със страните, от които идват, внасят нови технологии, които нашата страна не може да си позволи да разработи“, допълни още Радев.

Церемонията започна с награждаване на победителите от двете нови категории на БАИ - категория “Будител" и категория “Национална кауза".

На събитието присъстваха голяма част от Министерски съвет, сред които Илин Димитров, Лазар Лазаров, Никола Стоянов, Димитър Стоянов, Асен Меджидиев, както и представители на местната власт, дипломатическия корпус, бизнес и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

Сред журито бяха Богдан Богданов, вицепрезидентът на КВСБ - Добри Митев, Кирил Вълчев, Георги Стоев и още други.

Номинирани за Кристален плакет “Инвестиции в иновативен бизнес" бяха "Интуитив Сърджикъл България“ ЕООД с инвестиция в Пловдив от 80 млн. лева и 100 нови работни места.

Следващите номинирани бяха "Кей Би Си глобал сървисис" с 13 млн. лева и 400 нови места. Инвестициите са във Варна и София.

"Роберт Бош" ЕООД са третите номинирани в категорията, инвестирали в София с 6 млн. лева и 100 нови работни места. Компанията спечели и в категория “Инвестиции в човешки капитал".

Кристален плакет за “Община в България с най-много инвестиции" получи Община Бургас с инвестиции от 490 млн. лева само за 2022 година, като са разкрити най-много нови работни места - 1000, най-вече в сферата на медицината. Тази награда бе връчена от Илин Димитров, министър на туризма.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който е принципал на Българската агенция за инвестиции, отличи победителя в категория "Инвестиция в иновативен бизнес".

Велизара Ангелова