За мен е чест да поздравя народните избраници, на които българските граждани повериха мисията да ги представляват по време на изпитание. Това каза при откриване на Народното събрание президентът Румен Радев, предаде репортер на "Фокус“. "Свиках Народното събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание с надеждата за смирение, диалог и разум. И с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

Без съмнение предизвикателствата към това Народно събрание са големи, но и без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача, допълни Радев. "Предстои решаването на сложно уравнение, което да гарантира доходите на българските граждани в условия на кризи, инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Силно се надявам бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни, дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Но, ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Но крайната дума ще бъде ваша, особено в частта за бюджетния дефицит“.

На 49-ото НС е отредена съдбовна роля, всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество, категоричен е Радев. "Очаквам това Народно събрание за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост“.