В малката потребителска кошница инфлацията е значително по-висока отколкото е средната. България изпреварва почти двойно инфлацията в еврозоната. Това заяви икономиста Румен Гълъбинов в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

 По думите на икономиста от две години България не получава никакви евросредства и не може да стартира нито един проект.

"Трябва да получаваме евро средства и по оперативните програми, които също ще ни помогнат да се инвестира в икономиката. Само частните инвестиции са малко" , категоричен бе Гълъбинов.

Той припомни, че според доклада от международния валутен фонд, след 2023 година се дава по-оптимистичен поглед на нещата, а за януари 2024 България има планирано влизане в еврозоната.

"България трябва да следва своите приоритети и цели. Продължаващо членство в ЕС, влизане без отлагане в еврозоната и Шенген и също така, разбира се, активно да участваме в НАТО по линия на икономически и финансови отношения" , допълни икономистът.

 

Гълъбинов каза още, че инфлацията в България вероятно ще бъде над 18%, а до края на годината очакванията са до 20%, като страната ни изпреварва инфлацията в еврозоната почти двойно.

 

"В такава ситуация на висока инфлация ние се опитваме да инвестираме, да  запазим и да съхраним стойността на парите си в активи, които са надеждни и които съхраняват стойност. За хората които нямат такива големи спестявания трябва да си правят много по-добре сметката" , заяви той.

 

Румен Гълъбинов прогнозира, че вероятно цените на енергията към средата на следващата година би трябвало да се стабилизират, но по думите му съществува риска от продължаването на увеличаването на цените на храните.