Това, което се случи през последните няколко седмици не е точно доказателство за наличие на финансова криза, но са предпоставки, които биха довели до такава. Това каза в аудиокаста на "Това е България" Румен Гълъбинов, икономист и финансист. 

"Ние преживяхме една трудна 2020 година от Ковид пандемията и тогава, когато разчитахме, че започваме да се съвземаме, започна войната в Украйна", каза Гълъбинов. 

"За тази година, 2023-та, икономическият растеж ще остане под, или до 3 %, а за следващата се предвижда да е 3.8 %", посочи финансистът.  По думите му Европа е доста потърпевша от войната в Украйна. Икономиките на държавите от ЕС и Еврозоната, увеличената инфлация в ЕС, държавите извън Еврозоната, показаха двойно по-голяма инфлация, като рекордьор беше Унгария. 

Според Гълъбинов, това, което ние можем да си извадим като извод, е, че краят на войната в Украйна не се вижда. В контекста на това, ние трябва да направим така, че българската икономика да може да бъде имунизирана по някакъв начин срещу следващи шокове.

"Международните енергийни цени се поуспокоиха. Това, което се случи с цените на петрола и електроенергията, не се забелязва от началото на тази година, не се забелязва увеличение. Имаме относително спокойна ситуация. И в българската икономика в последния месец също намалява инфлацията, а в Еврозоната е два пъти по-ниска - около 8%", каза Гълъбинов.

Според него, това, което би могло да създаде проблем за инфлацията в България, са цените на хранителните стоки от първа необходимост, които са борсови. Те и извън България продължават да растат. Това може да продължи да ни тормози и нас. За лекарствата също има движение нагоре, но храните продължават да бъдат рискови. Глобалното поскъпване на храни носи такива предпоставки. 

При последното изследване на Евростат за средното ниво на покупателна способност на населението, България продължава да е последната държава - на 5-7 място от средното ниво. Нашите шансове са да успокоим инфлацията и ако е възможно с по-ускорени темпове месечно, за да можем към края на тази година да се срещнем със средната инфлация на Еврозоната. "Това не е толкова непостижимо като цел - ние имаме да преодолеем една разлика от около 10-11%, което ни дава възможност да се приближим до срединя стандарт на живот в Евросъюза", добави Румен Гълъбинов. 

Цоня СЪБЧЕВА