Ежегодната годишна среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с представителите на Корпуса на военните аташета, акредитирани във и за Република България, се проведе вчера в Централния военен клуб в София, съобщиха от Министерството на отбраната.

В срещата участваха представители на 15 държави. Министър Тагарев благодари на военните дипломати за техния принос за развитието на сътрудничеството в областта на отбраната. "Искам да ви уверя, че ръководството на Министерството на отбраната високо цени усилията на всеки един от вас за развитието на ползотворно двустранно сътрудничество, ориентирано към резултати от взаимен интерес“, посочи министър Тагарев в обръщението си към военните аташета.

В срещата участваха също заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, както и заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Представителите на Корпуса бяха запознати с перспективите за развитие на двустранното военно сътрудничество, приноса на Република България към общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и към развитието на способностите на НАТО за възпиране и отбрана. Обсъдени бяха средата за сигурност и приоритетите на отбранителната политика. Във фокуса на разговорите бяха също провеждащият се Стратегически преглед на отбранителната политика, бюджета на Министерството на отбраната за 2024 г. и Програмата за инвестиции в отбраната 2032 с основните модернизационни проекти.

Чуждестранните военни дипломати са организирани в Корпус на военните аташета – София, който през тази година се ръководи от полковник Пиотр

Грела – аташе по отбраната на Република Полша. Той е и доайен на Корпуса на военните аташета, а негови заместници са подполковник Желко Симич - аташе по отбраната на Република Сърбия, и старши полковник Ха Ман Хунг - аташе по отбраната на Социалистическа република Виетнам.