Как да се движим по опасните пътища в зимни условия? На този въпрос отговарят Цвети Капитанова и Алекси Кесяков в рубриката "Визия 0“ в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Капитанова даде пример за един от най-стръмните пътища в света - пътят на смъртта в Боливия. "Той взима около 300 жертви годишно – опасностите там са са скали, свлачища, липса на мантинели – минава от столицата Ла Пас до град Коройко, дълъг е 80 км. Пропастта поглъща автомобилите. Строен е от затворници и е еднолентов, макар че от няколко години правителството се е постарало поне в началната му част да го оправи“, каза още Капитанова.

В най-екстремната част пътят е еднолентов, но на всеки 3 км има уширения за разминаване. "Често шофьорите спират, срещат се и обсъждат как да се случи разминаването“, поясни тя.

Всеки път е опасен в комбинация с неразумно поведение на участниците в движението, отбеляза Алекси Кесяков. "Концентрацията на ПТП се сигнализира със знак А40, жълта основа с черна точка. Когато го видите, не го подминавайте – значи, че някой е загубил живота си там, спазвайте правилата“, апелира той.

"През зимата всеки водач се движи напълно облечен с шапки, вдига яката си, което ограничава видимостта му. Трябва да намалим скоростта, за да се движим безопасно. Пътят е мокър и заледен – когато тръгнем от вкъщи, трябва да коригираме поведението си. Влезете ли в опасната зона, ще бъдете блъснати, въпреки че може да имате предимство. Пешеходци, спирайте и се оглеждайте, преди да влезете на платното!“, даде още съвети за безопасно участвие в движението през зимата Кесяков.