Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на сигурността на Европа, но отговорът на ЕС не закъсня и беше твърд и единен. Наложи се да вземем нелеки решения, с ясното съзнание, че тежестта поемат гражданите на нашите страни. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред Конференцията на председателите на парламентите на държавите членки на ЕС в Прага. Той направи изказване в рамките на първата тема на форума "Руската агресия в Украйна и отговорът на ЕС“, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на българския парламент отбеляза, че повишаването на устойчивостта на ЕС, особено по отношение на енергийната сигурност и поддържане на критичната инфраструктура, е важна част от общия отговор на ЕС. В изказването си Росен Желязков постави акцент върху енергийния пазар. Трябва да продължим дългосрочното сътрудничество с всички надеждни партньори, за да гарантираме доставките на втечнен природен газ и газ по тръбопроводи за ЕС чрез енергийната платформа за доброволно съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород, подчерта той. Нуждаем се от практическо прилагане на първите пилотни съвместни покупки възможно най-бързо, допълни Росен Желязков.

По думите на председателя на парламента една конкретна област, която се нуждае от специално внимание, са инвестициите в електропреносни мрежи. В момента те са в състояние далеч под това, което е необходимо, посочи той. Можем да увеличим производството на електроенергия от възобновяеми източници десетократно, но какъв резултат ще постигнем, ако не разполагаме с мрежата, за да поддържаме масовото им включване в системата и нуждите от ускорена електрификация на сградния, транспортния и индустриалния сектор, попита той. Росен Желязков посочи, че България в момента работи интензивно по редица проекти, за да се справи с това предизвикателство.

Факт е, че за момента и за няколко години напред ще продължим да се нуждаем от газ, за да балансираме енергийните системи - особено тези с висок процент възобновяеми енергийни източници, каза председателят на Народното събрание. Росен Желязков заяви, че България разполага с необходимия капацитет, за да допринесе за осигуряването на стабилни, надеждни и диверсифицирани доставки на газ за ЕС.

На конференцията, с която  завършва Парламентарното измерение на Чешкото председателство, обръщения направиха председателите на Сената и на Камарата на депутатите на Чешката република Милош Востричил и Маркета Пекарова Адамова. Ключови говорители на първата сесия на форума бяха маршалът на Сейма на Полша Елжбета Витек, председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен и председателят на Конгреса на депутатите на Испания Меричел Батет Ламания. Специален гост е председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук.