Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Конференцията на председателите на парламенти на държавите членки на Европейския съюз в Прага, Чехия, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Форумът е заключителен за Парламентарното измерение на Чешкото председателство на ЕС.

На откриването на конференцията на 24 април 2023 г. обръщения ще направят председателите на Сената и на Камарата на депутатите на Чешката република Милош Востричил и Маркета Пекарова Адамова.

Първата сесия на форума е на тема "Руската агресия срещу Украйна и отговорът на ЕС в широк геополитически контекст (разширяване на ЕС, енергийна сигурност, следвоенно възстановяване)“. По нея изказване ще направи и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Ключови говорители на първата сесия на конференцията ще бъдат маршалът на Сейма на Полша Елжбета Витек, председателят на парламента на Швеция Андреас Норлен и председателят на Конгреса на депутатите на Испания Меричел Батет Ламания. Специален гост ще е председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук.