Възможностите за развитие и разширяване на традиционно добрите приятелски връзки между България и Виетнам бяха основна тема на срещите на председателя на Народното събрание Росен Желязков с председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам и водената от него парламентарна делегация, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Визитата на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Надявам се днешната ни среща да даде тласък на отличните ни двустранни отношения и да създаде предпоставки за тяхното пълноценно оползотворяване и издигане до ниво стратегическо партньорство, отбеляза председателят на Народното събрание. Росен Желязков подчерта, че има неизползван потенциал за развитие на сътрудничеството между България и Виетнам в търговско-икономическата и в научно-техническата сфери.

За развитието на двустранните отношения гаранция са подписаните споразумения за свободната търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам, което беше ратифицирано единодушно само преди броени дни от българския парламент, подчерта председателят на Народното събрание. Според Росен Желязков възобновяване на работата на смесената българо-виетнамска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество също ще подпомогне по-интензивния икономически обмен.

В пленарните разговори подчертахме всички възможности, които стоят пред нашите държави, сред които са насърчаване на инвестициите най-вече по линия на създаване на смесени предприятия в България и Виетнам, интензификация на транспортната ни свързаност по линия на Черно море и българските морски пристанища, както и въпроси, свързани с туризма и културата, съобщи в изявление за журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков. Ролята на България и Виетнам като фактори за регионалното развитие в Европа и в Югоизточна Азия също беше обсъдена на срещите, добави той.

Традиционното ни приятелство ще бележи развитие, защото придобива формата на взаимноизгодни проекти и задълбочаване на търговските и икономическите ни отношения, заяви Росен Желязков. Той подчерта, че междупарламентарното сътрудничество е важен фактор, който гарантира изграждане на високо доверие и е стимул за обществото и за бизнеса.

Председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе отбеляза, че са били обсъдени всички въпроси от взаимен интерес в сферите на икономиката, търговията, инвестициите и различните аспекти на регионално и международно партньорство. Това е солидна база и е израз на нашите най-добри пожелания за ползотворно сътрудничество между двете страни, добави той.

Високо оценяваме и сме щастливи, че Народното събрание одобри споразумението за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам, подчерта председателят на Националното събрание на Виетнам. Вярваме, че когато това споразумение влезе в сила, представителите на бизнеса от ЕС, България и Виетнам ще имат много благоприятни условия за възходящо развитие на сътрудничеството и увеличаване на инвестициите, посочи Въонг Дин Хуе.

Председателят на Националното събрание на Виетнам изрази задоволство от подписаните двустранни документи и подчерта, че те ще спомогнат за активизиране на двустранните парламентарни контакти и за задълбочаване на контактите в областите на културата, туризма и регионалното сътрудничество.

По време на визитата си в София председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе приветства участниците в българо-виетнамски икономически форум на тема "Политика и законодателство за развитие на двустранните отношения между Социалистическа република Виетнам и Република България“. Форумът беше открит от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Предвидени са срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя акад. Николай Денков.